Параметри встановлення супутникової антени

Параметри встановлення супутникової антени

Отримати велику кількість безкоштовних каналів, не тільки українських, а й закордонних, дозволяє супутникова система. Встановивши супутникову антену, отримуємо також можливість підключення до провайдерів платного супутникового телебачення. Перед встановленням супутникової системи, необхідно визначитися з контентом, який є бажання переглядати.

Найпоширеніша конфігурація супутникової системи - одна антена (тарілка) на три супутника Astra 4,8 E, Amos 4 W і Hotbird 13 E. Така система дає можливість перегляду максимальної кількості українських каналів і великої кількості зарубіжних каналів на різних мовах. Ця ж антена підійде для підключення до провайдера Viasat.

Останнім часом все частіше використовується конфігурація з чотирма конверторами: три як в попередньому випадку, а четвертим додається тонкий конвертер на Eutelsat 9E між Astra 4,8E і Hotbird 13E. В даному випадку отримуємо можливість повноцінного підключення до провайдера XTRA TV, хоча, якщо цікавлять тільки українські канали Футбол1 і Футбол2 необхідності в четвертому конверторі немає.

Щоб ще більше розширити кількість каналів можна додавати антени, направляючи їх на відповідні супутники з відповідним контентом на різних мовах.

Наступне питання, яке потрібно буде з'ясувати перед встановленням супутникової антени, куди вона повинна бути спрямована і чи не завадять ближні будинки прийому супутникового сигналу. Всі супутники знаходяться на геостаціонарній орбіті над екватором. Для нас вони як би "висять" на певній позиції. Положення кожного супутника визначається географічним меридіаном в градусах. Встановити супутникову антену надається можливість тільки на видимий спектр супутників. Наприклад, американські супутники нам не видно, тому що "висять" вони на протилежному боці Землі.

Також нам треба врахувати, на якому меридіані знаходимося ми. Для Києва, наприклад, це 30° 30' східної (E) довготи. Тобто, для прийому сигналу, наприклад, з супутника Astra 4,8 E сигнал необхідно приймати розгорнувши антену (дзеркало) на 25° на захід (W) щодо півдня (S), а для прийому сигналу з супутника Amos 4 W - на 34° на захід (W) (рис.1).

Параметри встановлення супутникової антени

рис. 1

Наступний аспект, який потрібно враховувати - це кут місця. Від цієї характеристики залежить кут, на який необхідно "підняти" (розгорнути по вертикалі) дзеркало. Існують формули і навіть програми для розрахунку кута місця, але підходять вони лише для прямофокусних антен, а ось для популярних в даний час офсетних антен необхідно враховувати ще й кут офсетної антени в залежності від розміру і особливостей конструкції. При цьому похибка розрахунків настільки велика, що дані розрахунки вважаємо недоцільними.

На практиці офсетний антену розвертають приблизно на 10-15° вгору по вертикалі для Києва при налаштуванні супутника Astra 4,8 E.

Далі необхідно визначити наявність перешкод для сигналу в даному конкретному місці встановлення супутникової антени. Перешкодою є ближні будинки і дерева. Для людей, які передбачають встановлення на балконі, враховуємо, що скло, як і будь-які інші матеріали, є так само перешкодою. Найбільш прийнятний варіант встановлення антени - поруч з балконом з кріпленням до несучої стіни. Для розрахунку проходу сигналу над будинком або деревом використовуються прості тригонометричні формули. Наприклад, b= tgβ*a

Параметри встановлення супутникової антени

Для України кут місця для налаштування супутника Astra 4,8 E коливається в межах 25-30°. Приймаємо кут місця β за 27°, тоді tgβ = 0,51. Тобто, якщо до передбачуваної перепони відстань a = 100м, то висота перешкоди не повинна перевищувати b = tgβ * a = 0,51 * 100 = 51 (м). Це висота приблизно 16 поверхового будинку.

Якщо досить грубого підрахунку, тим більше, що відстань до об'єкта не завжди є можливість точно розрахувати, потрібно просто запам'ятати, що висота об'єкта не повинна перевищувати половини відстані до цього об'єкта.

Підсумуємо приблизні параметри встановлення офсетної антени на три супутника Astra 4,8 E, Amos 4 W і Hotbird 13 E (або на чотири супутники з Eutelsat 9E) на території України.

1. По горизонталі антену розгортаємо на 25 ° на захід (W) щодо півдня (S).
2. По вертикалі антену розгортаємо на 10-15 ° вгору.
3. Висота перепони не повинна перевищувати половини відстані до нього.

Всі розрахунки проводилися для супутника Astra 4,8 E, так як саме з нього приймається сигнал на центральний конвертер. Решта два або три конвертера кріпляться з боків від центрального.