Налаштування супутникової антени

Налаштування супутникової антени

Для установки супутникової системи на 3 супутника необхідні наступні комплектуючі:

  1. Антена супутникова -1 шт.
  2. Кронштейн (труба) - 1 шт.
  3. Конвертери (головки) - 3 шт.
  4. Кріплення для додаткових головок (мультифид) -2 шт.
  5. Перемикач DiseqC - 1 шт. (На одну точку)
  6. Супутниковий ресивер - 1 шт. (На одну точку)
  7. Кабель коаксіальний 75 Ом
  8. F-роз'єми - 8 шт. (На одну точку)


Для установки супутникової системи на 4 супутника додаємо:

  1. Конвертер тонкий - 1 шт.
  2. Мультіфід - 1 шт.
  3. F-роз'єми - 2 шт. (На одну точку)

Оптимальний діаметр супутникової антени залежить від якості сигналу, що надходить на дану місцевість. Рекомендований діаметр супутникової антени (дзеркала) для супутників Astra 4E, Amos 5W, Hotbird 13E для України 0,85 - 0,95 м. Винос кронштейна залежить від розвороту антени відносно місця установки. Оптимальний винос 0,45 м, так як його вистачає для розвороту антени на 90°. Конвертери для даної системи необхідні універсальні лінійні. Кількість виходів конвертера повинна відповідати кількості запланованих для підключення точок (телевізорів). Кріплення для додаткових головок потрібно підбирати для антени в залежності від розміру, конструкції і виробника антени. Перемикач DiseqC з'єднує кабелі від конвертерів і перемикає подачу сигналу між ними. Супутниковий ресивер (тюнер) розташовується безпосередньо біля телевізора, обробляє і передає сигнал з антени на телевізор.

Для додавання 4-го конвертера на Eutelsat 9E (необхідний для повноцінного перегляду провайдера XTRA TV) найчастіше використовується тонкий конвертер з діаметром "ніжки" 23мм (стандартні конвертери 40мм), так як він кріпитися на додатковий мультифид між Astra 4E і Hotbird 13E і стандартний конвертер може фізично не поміститися між ними.

При збірці антени зазвичай не виникає ніяких складнощів. Тільки не забуваємо, що перед складанням кріплення центральної головки необхідно зібрати і розмістити на трубі (хоботі) антени бічні мультифіди з конвертерами. Конвертера повинні бути спрямовані на дзеркало.

Розглянемо чому і як повинні бути розташовані конвертери щодо дзеркала. Нерозуміння цих аспектів часто призводить до помилок при установці супутникової антени.

Сигнал з супутника надходить на дзеркало антени, де фокусується і передається на конвертер. Тобто конвертер повинен "дивитися" на дзеркало. На малюнку, наведеному нижче, показано для наочності як повинні розташовуватися конвертори відповідних супутників щодо дзеркала в горизонтальній площині. За рахунок того, що сигнал з бічних супутників приймається під кутом до площини дзеркала і відбивається він теж під майже таким же кутом. Тобто, якщо сигнал з Amos 5W дзеркало отримує західніше щодо Astra 4E, то конвертер повинен перебувати з іншого боку - східніше. Ті ж правила працюють і по вертикалі. Так як сигнал від Amos 5W приходить нижче, ніж від Astra 4E, відбивається він вище, а сигнал від Hotbird 13E приходить вище і відбивається відповідно нижче. Тобто конвертер на Hotbird 13E розташований нижче центрального, а конвертер на Amos 5W - вище.

Налаштування супутникової антени

Розглянемо ще кілька нюансів через які найчастіше виникають проблеми у недосвідчених установників. Підключення перемикача DiseqC. Номер порту, на який прикручується кабель від відповідного конвертера повинен відповідати виставленому в супутниковому ресивері. Наприклад, якщо кабель від конвертера, що знаходиться на захід від від центрального, підкручує на 3-й порт, то в тюнері навпроти позиції DiseqC 1.0 на супутнику Hotbird 13E повинен стояти порт 3 або С або 3/4 (для різних тюнерів цей параметр може виглядати по-різному). Якщо цей параметр виставлений неправильно, сигналу не буде. Тому, для початківців рекомендується налаштовувати супутникову антену безпосередньо без перемикача на кожен супутник, а потім вже підключати перемикач і коригувати при необхідності параметри перемикача в тюнері.

При установці антени обов'язково потрібно перебувати на робочому транспондері (частоті). Тобто, бажано використовувати ресивер з уже налаштованими каналами, так як в заводському програмному забезпеченні не всі частоти робочі, а на неробочій частоті і сигналу не буде.